Familieopstellingen
Een familieopstelling is een bijzonder fenomeen. Het biedt de mogelijkheid om patronen aan het licht te brengen die diep verborgen liggen in ons (collectief) onderbewuste. Loop je ergens tegenaan in je leven en krijg je het maar niet veranderd of omgedraaid, dan geeft een opstelling je de mogelijkheid tot een totaal andere kijk en ingang op de kwestie.
Representant Thessa
“Het was voor mij de eerste keer.
Wat een mooie, bijzondere en leerzame ervaring begeleid door warme fijne mensen binnen een veilige omgeving.
Ik neem graag weer deel als jullie me kunnen gebruiken!”
Representant Sandra
Bedankt Mewis, voor de prachtige familieopstellingen, afgelopen zaterdag. Wat was het bijzonder en vooral heel erg fijn om erbij te zijn. Alles voelde goed! Het contact vooraf, jullie heerlijke, veilige ruimte, de groep lieve mensen, maar vooral jouw rustige, liefdevolle en professionele begeleiding. Altijd een beetje spannend om deel te nemen, maar bij aankomst viel dat meteen weg door de fijne en veilige setting.
Ik kom gauw weer terug, ook voor al het andere mooie werk wat jij en Janneke aanbieden op jullie mooie plekkie!
Representant Ritha
“Mewis deed de opstellingen met heel veel compassie, helderheid, veilheid en warmte. Stelde alle aanwezigen op hun gemak! Het was een hele intense, waardevolle en transformerende ervaring. Ik heb veel inzichten op zielsniveau mogen ontvangen.”
Voor wie?
Een familieopstelling is er voor iedereen die ergens in vastloopt of terugkerende patronen in het leven ervaart, en daar niet of moeilijk uit komt. Hieronder volgt een opsomming van enkele thema's of problemen waar een opstelling bij kan helpen:
Als je in een meer gezonde verbinding wil komen met je ouders, je kinderen of andere familieleden (deze hoeven niet bij je opstelling aanwezig te zijn!).
Als je merkt dat relaties steeds maar weer mislukken.
Je loopt met gevoelens rond waarvan je geen idee hebt hoe je eraan komt, zoals het gevoel er niet bij te horen of verdriet, angst, agressie enzovoort.
Wanneer je inzicht wil krijgen in een werkconflict en daar op een goede manier mee wil kunnen omgaan.
Wanneer je graag (weer) verbinding wilt voelen met andere mensen en met het leven.
Als je je draai of je doel in het leven niet kan vinden.
Voor allerlei zaken die aan je knagen of zich blijven herhalen in je leven, maar waar je je vinger niet op kunt leggen.
Als lid van een samengesteld gezin, waarbinnen je spanningen en problemen ervaart.
Of als je al veel persoonlijk werk hebt verricht, maar het gevoel blijft hebben nog niet bij de kern te zijn uitgekomen.
Over opstellingen
Bij een familieopstelling werk je met een groep representanten en een vraagsteller. De vraagsteller brengt een thema, probleem of patroon in waar hij of zij naar wilt kijken met als doel meer inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaak.
Tijdens een opstelling representeren de groepsleden de mensen uit jouw persoonlijke systeem van familie of relaties. Hierdoor wordt het thema uit jouw leven, de problemen en de specifieke patronen zichtbaar. Doordat je op een plek wordt neergezet voor een bepaald persoon kom je gelijk in zijn/haar energie en ervaar je wat er onderling speelt in het systeem. Door jezelf uit te spreken en verschuivingen toe te laten werkt dit helend, herstellend en inzicht gevend. Bijvoorbeeld, de orde kan hersteld worden, je neemt je eigen plek weer in, belemmeringen worden zichtbaar, en er kan mogelijk een betere balans komen tussen geven en nemen of gemis en verlangen.
Wat kan je verwachten?
Een familieopstelling vindt plaats in mijn praktijkruimte in Den Haag op loopafstand van bos, duinen, strand en zee. We werken in groepsverband (7-12 deelnemers), onder leiding van mijzelf en soms een tweede opsteller. We starten met een korte kennismaking en een meditatie. Er is vervolgens ruimte voor 2 of 3 vraag inbrengers.
Een opstelling begint met het bespreken van de vraag die de vraaginbrenger wil inbrengen. Vervolgens kiezen we uit de groep aanwezigen enkele representanten die staan voor jouzelf, jouw familie of voor het thema. Deze representanten vertegenwoordigen bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma, maar kunnen ook staan voor je manager, het bedrijf of de last die je draagt. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden en het is ook niet nodig dat deze aanwezig zijn. Deze representanten stellen zich vanuit een innerlijke beweging op in de ruimte en geven daarmee een beeld weer dat informatie geeft over het familiesysteem van de vraagsteller.
De deelnemers die geen vraagstuk inbrengen kunnen gevraagd worden als representant (maar mogen dit altijd zonder verdere opgaaf van redenen weigeren). Als representant vertegenwoordig je de plek van iemand of iets. Iedereen kan representant zijn. Je hoeft hiervoor niet over bepaalde vaardigheden of ervaring te beschikken. Het enige wat gevraagd wordt is een open, nieuwsgierige, respectvolle en integere houding.
-
Een familieopstelling is een krachtige methode die wordt gebruikt om verborgen dynamieken binnen familiesystemen bloot te leggen en te helen. Tijdens een familieopstelling worden deelnemers gevraagd om representanten te zijn voor verschillende leden van de familie van de vraagsteller, inclusief de vraagsteller zelf. Deze representanten wordt gevraagd om intuïtief een plek in de ruimte te nemen en vormen zo een 'opstelling' van de familie.
Op een mysterieuze wijze opent het systeem zich en krijgen de opgestelde representanten toegang tot de ervaringen en verhoudingen van de oorspronkelijke personen of thema's. Zo worden verstrikkingen en dynamieken binnen het familiesysteem zichtbaar en voelbaar. Vaak worden diepgewortelde emoties, onverwerkte trauma's of onderliggende loyaliteiten ontdekt die het welzijn en de relaties binnen de familie beïnvloeden.
De begeleider van de opstelling faciliteert het proces door vragen te stellen en deelnemers te begeleiden bij het onderzoeken van hun gevoelens .
In de volgende fase van de opstelling worden oplossingen gezocht door de posities van de leden te veranderen en door gebruik te maken van verhelderende en bevrijdende zinnen.
Door de systemische wetten te respecteren kan veel helderheid ontstaan. Een opstelling kan diepgaand doorwerken op gevoelens, handelingen in de wereld, gezondheid en welzijn. Met behulp van opstellingen kunnen we deze dynamieken aan het licht brengen en vaak ook daadwerkelijk veranderen.
-
Tijdens een opstelling worden groepsleden gevraagd om representanten te zijn voor verschillende personen of thema's die relevant zijn voor de cliënt.
De opsteller vraagt de representanten (inclusief een vertegenwoordiger voor de cliënt zelf) intuïtief in plek in de ruimte te nemen.
Op mysterieuze wijze opent het systeem zich en krijgen de opgestelde representanten toegang tot de ervaringen en relaties van de oorspronkelijke personen of thema's. Hierdoor worden verstrikkingen en dynamieken zichtbaar en voelbaar.
In de volgende fase worden oplossingen gezocht door de posities van de leden te veranderen en door gebruik te maken van verhelderende en bevrijdende uitspraken. Het is van belangrijk dat de positie en het lot van iedereen in het systeem erkend en gerespecteerd worden.
Deelname aan opstellingen van anderen kan ook een diepgaande ervaring zijn die inzicht kan bieden in het eigen functioneren en/of het eigen familiesysteem.
-
Nee, Bij een familieopstelling werk je in een groep van mensen die je meestal niet kent.
Iedereen aanwezig kan uitgenodigd worden om representant te zijn, plaatsvervanger voor de familieleden die tijdens een opstelling nodig zijn. Jouw eigen familieleden zijn dus niet nodig. Het is zelfs zo dat als je familieleden toch aanwezig zouden zijn, ze gevraagd worden om niet deel te nemen aan de opstelling.
Het is belangrijk dat de representanten zo weinig mogelijk over jou en je familie weten, zodat ze het voelen beter kunnen toelaten.
-
Als een bepaald thema herhaaldelijk terugkomt in je leven en je hebt al verschillende benaderingen geprobeerd zonder succes, dan kan een opstelling waardevolle inzichten bieden.
Het kan je bevrijden van belemmerende patronen, zowel in je persoonlijke leven als op professioneel gebied. Het helpt je om een gezonde verbinding aan te gaan met je ouders, kinderen of andere familieleden. Daarnaast kan het je inzicht geven in familieconflicten en hoe je hier op een constructieve manier mee om kunt gaan.
-
Mijn leraar, van wie ik het opstellingen vak geleerd heb, deelde eens dat, van alle opstellingen waaraan hij door de jaren heen heeft deelgenomen als deelnemer, de opstellingen waarin hij als representant stond, voor hemzelf de meest waardevolle zijn gebleken.
En ik herken dat wel. Vaak wordt gedacht dat je als representant aanwezig bent om de opstelling voor de vraagsteller mogelijk te maken. En hoewel dit natuurlijk ook waar is, is dit zeker niet het hele verhaal. Je komt ook voor jezelf, het levert je zoveel op! In deze post geef ik je 5 redenen om als representant een opstelling te komen bijwonen.
#1 Veilige kennismaking
Misschien ben jij het type dat head first in een nieuwe ervaring duikt en wil je direct zelf wel een vraag inbrengen. Maar hoewel ik dat deel zelf ook wel ken, vond ik het toch fijn om mijn eerste opstelling als representant te ervaren. Als representant krijg je namelijk de kans om van dichtbij te zien hoe een opstelling werkt en hoe dynamieken binnen familiesystemen zich in dit werk tonen. Deelnemen als representant betekent tevens dat je mogelijk gekozen wordt om een bepaalde rol binnen het familiesysteem van de vraagsteller te vertegenwoordigen. Je bent echter vrij om zonder opgaaf van redenen te weigeren als dat een rol voor jou op dat moment niet goed voelt.
#2 Krijg nieuwe persoonlijke inzichten.
De ervaring leert dat je nooit ‘zomaar’ wordt gevraagd voor de positie waar je komt te staan. Vaak worden er stukken aangeraakt die ook in jouw eigen achtergrond spelen. In een opstelling krijg je een unieke mogelijkheid om de positie van een ander te ervaren. Vaak brengt dit inzicht, verzachting of een verbreding van je perspectief in zaken die er in je eigen leven spelen.
#3 Leer vertrouwen op je gevoel
Wat het opstellen mij vooral heeft geleerd, is om op mijn gevoel te leren vertrouwen. Niet weten maar voelen. Ik twijfelde daar vroeger onwijs aan en zie ditzelfde bij veel mannen en vrouwen om mij heen. Kan ik wel voelen? Is het wel juist wat ik voel? Zou ik dit wel mogen voelen. Heb ik dit nu bedacht of is het iets wat ik voel? Er bestaat namelijk een groot verschil tussen iets bedenken en iets voelen en in een opstelling wordt het verschil voelen-denken meteen helder (en als dat niet helder is voor je, dan help ik je daarbij). Als je vaak deelneemt aan opstellingen als representant, ontwikkel je je vermogen om je gevoel te volgen. Zo ongelooflijk voor jezelf en de mensen waar je mee verbonden bent.
#4 Leer genieten van de heerlijke eenvoud van voelen
In mijn eerste keren als representant kon ik het nog wel eens verwarrend vinden. Als er in een opstelling intense gevoelens van liefde, verdriet of spijt waren. Waren die gevoelens van mij? Moet ik er iets mee? Gaandeweg ben ik het juist enorm gaan waarderen. Het volledige palet van gevoelens inclusief die gevoelens die we normaal gesproken misschien liever niet ervaren. Omdat het niet mijn verhaal is, stroomt het gewoon door me heen. Steeds meer ben ik hiermee in staat om dit ook in mijn eigen leven te laten stromen. In die zin kan het zijn als het meeleven met een fantastische film. Ontroering, tranen, lachen. Het ervaren van de stroom van het leven.
#5 Gratis
Oké. Een stuk minder diep en filosofisch dan de overige redenen maar toch wel een bruggetje vanuit het laatst punt. Een opstelling bijwonen is voor representanten helemaal gratis. Goedkoper dus dan een bioscoop kaartje en vele male levensechter dan IMAX :-)
-
Het unieke van familieopstellingen is dat representanten niets speciaals hoeven te kunnen of te weten. Sterker nog, vaak werkt het beter als ze minder weten. Wanneer je als representant wordt uitgenodigd om een plek in de ruimte in te nemen, word je als het ware geleid. Dit kan moeilijk voor te stellen zijn als je dit nog niet hebt ervaren, maar dat is wat er gebeurt. Je wordt naar een specifieke plek geleid (of je blijft bewegen) en benoemt simpelweg wat je op dat moment waarneemt, zonder zelf iets toe te voegen. Je deelt gewoon wat er op dat moment in je opkomt. En als er niets is, is dat ook prima. Dat betekent simpelweg dat er op dat moment geen informatie beschikbaar is.
De opsteller begeleidt het hele proces, dus je kunt eventuele gedachten over "wat of hoe je zou moeten doen" loslaten.
Tijdens het representeren kun je verschillende fysieke en emotionele sensaties ervaren, zoals vastgenageld staan aan de grond, wiebelen, warmte of kou, of diverse emoties zoals verdriet, boosheid of angst. Het kan zelfs gebeuren dat je plotseling iets weet over een andere representant of het familiesysteem, wat je voorheen niet kon weten. Je ervaart dus zowel fysiek als mentaal.
Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen dit kan en dat het niet gevaarlijk is. Ook al kun je veel ervaren tijdens het representeren, zodra je "uit de opstelling" stapt, is het voorbij. Eventuele resterende gevoelens zijn vaak gerelateerd aan je eigen thema's. Je kunt altijd vertrouwen op een zorgvuldige begeleiding van de opsteller en ik sta klaar om eventuele vragen te beantwoorden die je hebt na de opstelling.
Hoewel het precieze mechanisme achter het effect van familieopstellingen nog niet volledig begrepen is, hebben belangrijke grondleggers zoals Virginia Satir (1916-1988) en Bert Hellinger (1925-2019) ontdekt hoe krachtig en effectief ze kunnen zijn. Mijn eigen ervaringen hebben dit keer op keer bevestigd.